Posted by : Adsız 29 Nisan 2013 Pazartesi

kyk
Sınavlar bittikten sonra kayıt işlemleri var ve yurt bulup kaydolmak, daha da önemlisi güzel bir yurt
seçmek önemli. Bende Kyk yurtlarında kaldığım
sürede burada aldığım notlarla KYK yurtlarının avantaj ve dezavantalarını yazmak istedim. Umarım
fikir vermek açısından yardımcı olur sizler için.

İlk önce avantajlarından bahsetmek istiyorum. Eksi yönde olanlara göre daha çok iyi yönler var diyebilirim.

Avantajları 

Temizlik ;
İlk bu maddeyle başlamak istedim çünkü en önemli hususlar bir taneside budur. Son derece titiz davranılıyor. Hafta içi hergün odalara hademeler tarafından temizlik uygulanıyor. Her sabah ve akşam çöp poşetleri yenileniyor. Bütün koridorlar da elden geçiriliyor. Hafta sonları odalar temizlenmiyor fakat koridorlar ve tuvalet, banyo hergün olduğu gibi tekrardan yıkanıyor. Kısacası yurt hizmetlileri tarafından temizlikten yana bir sorun yok gibi görünüyor.

Yemek ;
Bu bence en önemli madde öğrenci için. Çünkü beslenme düzgün olmadıkça doğal olarak sağlık açısından sıkıntılar başlayabilir. Sağlıktan başka bir açıdan bakarsakta, maddi anlamda en büyük külfet yemek. KYK yurtlarında kalmak bir avantaj yemek konusunda. Sebebi ise devletin yemekleri karşılaması. Şöyle ki ; Sabahları 2,2 TL, akşamları 4,5 TL gibi bir hakkınız var. Örnek vermek gerekirse akşam yemeğinde 5 TL'lik yiyecek aldınız, 4,5 TL'sini devlet karşılıyor siz sadece 50 kuruş vereceksiniz. Bu maddi anlamda büyük bir külfeti ortadan kaldırıyor. Yemeklerin güzel olup olmadığı sorusu akıllara geliyor. Çok yemek seçen bir kişi değilseniz hiç bir sorun yaşamazsınız.

Ucuz Olması ;
Yemek konusunda gerçekten dışarıya göre ucuz diyebilceğimiz yemekler var. Sabah kahvaltısında 2,2 TL'lik bir hakkınız var fakat bir çok şey alabilirsiniz. Rahatça doymanıza yetecektir.



7/24 Sıcak ortam ve Sıcak su ;
Kışın ortasında kaldığım dönemlerde hiç üşüdüğümü hatırlamıyorum. Kaloriferler daima sıcak, çalışıyorlar. Sıcak su da yine ayın şekilde herhangi bir aksaklık olmadığı sürece her daim sıcak su mevcut.

İnternet ;
Bir öğrenci için olmazsa olmazın başında geliyor artık günümüzde. Her katta internet bağlantısı mevcut. En kötü ihtimalde bir internet kafe var binada.

Sınav Zamanları ;
Vize-Final-Bütünleme(Yaz okulları) zamanı sizinle aynı bölümde, sizden büyük yada küçük bir çok kişi bulabilirsiniz. Bu da not bulma, yardımlaşma açısından iyi bir olanak sağlıyor.

Etkinlikler ve GSB'nin el değmesi ;
Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) tarafından KYK yurtları büyük bir değişime uğradı ve dolayısıyla KYK'nın etkinliklerinde gelişmeler mevcut. Tabii bu bulunduğunuz şehrin büyüklüğü ve gelişmişliğinede bağlı.


Dezanatajları 

Arkadaşlık Ortamı ;
Kimi binalar eski altı kişilik, kimi ise yeni binalar üç kişiliktir. Altı kişi olması zor bir durum anlaşmazlık çıkma ihtimali kişi sayısı arttıkça ortaya çıkıyor maalesef, bunun örneklerini bol bol gördüm. Anlaşmazlıklar sonucu oda değişimi oluyor fakat psikolojik olarak kendinizi hazırlamalısınız kötü durumlara ve sorunlara.

Şehirden Uzakta Olabilir ;
Bazı illerde KYK yurtları şehir merkezinden uzak olabiliyor. Bu kötü bir durum erkenden dönmenize sebep oluyor, dışarda eğlenmek istediğiniz veya işiniz olduğunda böylr olması kötü bir durum o yüzden yerini mutlaka görün, ne kadar mesafe olduğunu, otobüsle kaç dakikaka gidildiğini, ilk ve son otobüs saaatlerini mutlaka sorun.

Çalışma Ortamı ;
Yeni binalarda her kişiye ait masalar var, ayrıca katlarda çalışma odaları mevcut. Eski binalarda ise sadece çalışma odası var. Sınav haftaları kalabalık bir yurtta sesten etkilenmemek mümkün olmuyor. Bunu göz önünde bulundurun.

Geceleri Dinlenme ;
Odada çok kişi olmanın doğurduğu ayrı bir sorun. Arkadaşlarınız sabaha kadar oturan birileri olursa durum sizin için kötü olabilir. O yüzden önleminizi alın ve anlaşma yapın belirli bir saatten sonra gerekmedikçe ışık açılmasın. Bunun dışında başka odalardan veya koridorlardan bir çok ses gelmekte bu da kötü bir durum.


                                 

Şunu belirtmeliyim !

Bu yazımdaki tüm herşey kendi gözlemlerimdir. Kaldığım sırada aldığım notlarla, bilgilerle yazdım. Farklılık gösterecektir şehirlere göre fakat en temel şeyler bunlar. Yurtlara incelemek için gittiğinizde aklınızda bulunsun ve gözlemlerinizi buna göre yapmanız için yardımım dokunsun istedim.  unlar dışında farklı bir soru varsa. iletişim bölümünden sorabilirsiniz. Bildiğim kadarıyla cevaplamaya çalışırım.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

En Kültürlüler

İzleyiciler

Alt Kategoriler

Blog Arşiv

Asla Vazgeçmeyenler

- Güç ve güveni hep dışımda aradım. Ama bunlar, insanın içinden gelir ve hep oradadır.
(Sigmund Freud)

- Dünya üzerinde en güçlü silah, ateşlenmiş insan ruhudur.
(Marshall Foch)

- Onların peşinden gidebilecek cesaretiniz ve yeterli özgüveniniz varsa, bütün rüyalar gerçek olabilir.
(Walt Disney)
Blogger tarafından desteklenmektedir.

- Copyright © Kültür Yaşa -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -