- Anasayfaya Dön »
- Analiz , Badminton , Badminton Oyunu , Genel Bilgi , Spor Yaşa »
- Badminton Analizi
Posted by : Adsız
13 Ekim 2012 Cumartesi
Badminton Oyunu |
Türkiye'de yüksek hızla ilerleme kaydeden Badminton oyunun sizler için analiz ettik. Hobi amaçlı olarakta önereceğim eğlenceli bir oyun.
İlk kez Çinliler tarafından, badmintonun atası sayılan Ti JianZi adıyla oyun oynanırdı. 19. yüzyılın ortalarında Hindistan’da ‘poona’ adıyla benzer bir oyun vardı. Bunu gören İngiliz subaylar, oyunu 1860’ta ülkelerine getirdi. Beauford Dükü’nün kızları Badminton Evi’nde bu oyunu oynayınca, sporun adı Badminton olarak adlandırıldı. Kısa sürede İngiltere’de badminton kulübü kuruldu ve oyun ülke geneline yayıldı. 1934’te Uluslararası Badminton Federasyonu kuruldu. 1972 Münih Oyunları’nda gösteri sporu olarak sahneye çıktı. İlk kez 1992 Barselona Olimpiyatları’nda esas spor olarak oynandı.
Türkiye'de yaygınlaması ise ;Türkiye Badminton Federasyonu, resmî olarak 1991 yılında kuruldu ve faaliyete geçti. Federasyon 2006’da özerk hale geldi. 2004’ten beri başkanlık görevinde bulunan Murat Özmekik, aynı zamanda Balkan Badminton Birliği’nin de 2. başkanlığını yürütüyor.
Badmintonda lisanslı sporcu sayısı 2004 yılında 3 bin civarındayken yeni yönetimin 7 yıllık çabasıyla toplan 33 bine çıkarıldı. Federasyon, 12 bini bulan antrenör belgesine sahip eğitici sayısıyla da Satranç Federasyonu’nun ardından en fazla antrenöre sahip konumda bulunuyor. Spor şu anda 81 ilde faal olarak oynanıyor.
Kaz tüyünden yapılma bir top ve raketle oynanan badminton, topun file üzerinden rakip alana atılması ve geri dönmesini sağlamak amacına dayanan, voleybol ve tenis karışımı bir spor dalıdır. Kuralları ve sayı sistemi voleybola yakındır. Kazanılmış 2 set üzerinden oynanır. Setler 1-1 olduğunda maç 3. sete uzar. Yazının devamında detaylı anlatıma geçeceğiz.
Badminton |
Badmintona başlama yaşı 6’dır. Badmintonu her türlü fiziksel özelliğe sahip çocuklar oynayabilir. Süratli, çabuk, anaerobik ve aerobik güce sahip çocuklar bu sporda daha başarılı olur. Badminton 7’den 77’ye oynanabilen bir spor dalıdır. Aynı zamanda bir hobi sporudur. Badminton oynamak için özel bir tesise gerek olmadığı için piknikte, tatilde, bahçede, evde oynanabilir. Baba ile çocuğun ve dede ile torunun oynayabildiği nadir sporlardan biridir. Badmintonu işitme, ortopedik ve zihinsel engelliler de oynayabilir. Badminton, Malezya’da ruhsal tedavi ve rehabilitasyon aracı olarak kullanılır. Türkiye’de de cezaevlerinde Badminton oynayan hükümlü ve tutuklular, oyun sonrası “rahatladıklarını” ve “ intikam duygularının köreldiğini” ifade etmişlerdir.
Badminton Federasyonu Projeleri ;
Taş Atma Tüytop At:
2009’da Hakkari’de 4.000 çocuğa badminton seti dağıtıldı. 160 eğiticiye kurs verildi.
Cezaevlerinde Badminton Eğitimi:
2006 yılında hayata geçti. 5 yılda 20 cezaevinden 100 tutuklu ve hükümlü ile 3 Türkiye şampiyonası yapıldı. 400 gardiyan-infaz koruma memuruna antrenörlük belgesi verildi.
SHÇEK Badminton Eğitimi:
20 SHÇEK yurdunda düzenlendi. Çaycuma, Karadeniz Ereğli, Manisa SHÇEK yurtlarındaki çocuklar Türkiye şampiyonalarına katılıyor.
YİBO ve PİYO’larda (Yatılı Bölge Okulları) Badminton Eğitimi:
Spor salonu olan 20 YİBO’nun beden eğitimi öğretmenlerine ücretsiz antrenör kursu açıldı. 2011’de 15 okulun katıldığı YİBO’lar arası badminton şampiyonası yapıldı. Polis Antrenör: Diyarbakır, Van, Hakkari, Bolu ve Çorum illerinde polislere badminton antrenörlük kursu açıldı. Yaz Kuran Kurslarında Badminton Eğitimi: Din görevlilerine badminton eğitimi verildi. O Köy Bizim Köyümüzdür: Köylerde badminton eğitimi verildi. Dinler Arası Badminton Eğitimi: Mersin’de imamlar ile papazlar arasında badminton müsabakası düzenlendi
81 İlde Okullarda Badminton Eğitimi: 81 ilde spor salon olan yaklaşık bin okula Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri vasıtası ile malzeme dağıtımı yapıldı.
Badminton Sahası |
Oyunun Amacı ;
Tüy topunu filenin üzerinden, rakip yarı sahaya düşürmektir. Top oyundayken raketin, vücuda veya üstünüzdeki giysilerden birini fileye değmesi hata gerektirir ve rakibe 1 puan kazandırır.
Oyun 5 dakika üzerinden oynanır. Başlayacak oyuncu kura ile belirlenir ve istedği kortta başlayabilir. Set sayısı 21'dir. Setlerde eşitlik varsa oyun uzatmaya yani 3. sete gider. Oyun esnasında topun fileye değmesi bir hata olarak kabul edilmez.
Hakemler ;
Hakemler sayıları çentiklerle kaydeder, skoru söyler, puanlarda kuralları uygular. Her bir çizgi için bir hakem bulunur. File hakemi ise servisin doğu olup olmadığını kontrol eder.
Badminton oyunun analizini burada bitiriyoruz. Gelecek spor analiz yazılarında görüşmek üzere.
Kültür Yaşa