Posted by : Adsız 6 Temmuz 2014 Pazar

yön bulma
Bir kişinin yön bulma konusunda bilgi sahibi olması çok önemlidir. Hele ki doğayı ve doğa sporlarını seviyorsanız. Doğada can simidiniz olacak basit yöntemleri derledim. 

Artık zaman akıllı telefon zamanı ve navigasyon tüm bu yöntemleri bir kenara ittiriyor. Fakat öyle bir an olur ki tüm bunlara gerek duyabilirsiniz. 








İlk yöntem: Güneş'in Doğuşu




Güneş doğuşuyla bulacağımız yöntem. Hangi arazide olursak olalım güneşin doğduğu yer Doğu'dur. Burada sağ kolumuzu Doğu'ya çevirirsek; sol kol Batı, önümüz Kuzey, arkamızda Güney'dir. 

İkinci Yöntem: Pusula




Pusula, yön bulmakta kullanılan araçların başında gelmektedir. Konumunuz her ne olursa olsun pusulanız her zaman Kuzey'i gösterir. Diğer yönlerde bu bilgiye dayanarak kolayca bulunur.

Üçüncü Yöntem: Çubuk Yöntemi



Yön bulmada en eski yöntemlerden bir tanesidir. Bu yöntemi uygulayabilmek için bir metre uzunluğunda çubuk gerekir. Bu çubuğu yere dikilir ve gölge boyu izlenir. Güneş'in tam tepede olduğu zaman yani öğle vakti gölge en kısa boydadır. Bu kısa uzunluk, Kuzey yönünü gösterir.

Öğle vaktine gelmemişsiniz veya geçmişseniz; Çubuğu diktiğimizde ki ilk gölgenin oluştuğu yeri işaretleriz. Dünya dönüp, zaman geçtikçe gölgenin boyu da değişecektir. Daha sonra da ikinci gölge noktası belirlenir  ve birincisine sol, ikincisine sağ ayak yerleştirilir. Bu durumda önümüz Kuzey'i gösterir. Diğer yönleri de kolayca bulabiliriz.

Dördüncü Yöntem: Karınca Yuvaları




Bir karınca yuvasına rastlarsanız yön bulma işleminiz oldukça basit olacaktır. Çünkü karıncaların yaptığı yuvalar daima Güney'i gösterir. Karıncalar, yuva yaparken taşıdıkları tüm kumu yuvanın Kuzey kısmına yığar.

Beşinci Yöntem: Ağaç Yosunları 




Belki de en çok bilineni bu yöntemdir. İlk okulda öğretirler bize; ağaçların yosunlu kısmı Kuzey'i gösterir. Sadece ağaçlarda meydana gelmez, taşlarda da aynı şekildedir.

Altıncı Yöntem: Kutup Yıldızı




Kutup Yıldızı sabittir ve daima Kuzey yönünü gösterir.

Kutup Yıldızını şu şekilde bulabiliriz; Büyük Ayı ve Küçük Ayı yıldızları bulunmalıdır. Bu yıldız kümelerine göre geometrik bir diziliş gösterirler. Büyük Ayı Yıldız Kümesi'nden altıncı ve yedinci yıldızları doğrultusunda çizilecek çizgi ve bu iki yıldızın arasındaki mesafenin beş katı kadar ötesinde daha büyük ve daha parlak bir yıldız bulunur. Bu Kutup Yıldızı'dır. Aynı zamanda Kutup Yıldızı, Küçük Ayı yıldızlarının birinci yıldızıdır.

Yedinci Yöntem: Cami ve Kiliseler

Camilerde yer alan mihrabın karşısındaki kapı, Kuzey yönünü göstermektedir. Şerefeye doğru açılan kapılar ise Güney'i gösterir.

Kiliselerde ise yer alan kilise çanı, daima kilisenin Batı'sında yer alır. 

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

En Kültürlüler

İzleyiciler

Alt Kategoriler

Blog Arşiv

Asla Vazgeçmeyenler

- Güç ve güveni hep dışımda aradım. Ama bunlar, insanın içinden gelir ve hep oradadır.
(Sigmund Freud)

- Dünya üzerinde en güçlü silah, ateşlenmiş insan ruhudur.
(Marshall Foch)

- Onların peşinden gidebilecek cesaretiniz ve yeterli özgüveniniz varsa, bütün rüyalar gerçek olabilir.
(Walt Disney)
Blogger tarafından desteklenmektedir.

- Copyright © Kültür Yaşa -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -