Posted by : Adsız 22 Mart 2013 Cuma

Narsisizm
Herkes bir parça da olsa kendine aşık mıdır ? Peki, ya sesin eko yapmasından hoşlanır mısınız ? Bu ikisi arasında ki mitolojik hikayeyi biliyor musunuz ? O zaman bir göz atın.

Narcissus ve Echo'nun hikayesi;

Narcissus çok yakışıklı bir adammış ve onu gören bütün kızlar onu istiyormuş, hasret çekiyorlarmış ve Narcissus hiç bir kızı beğenmezmiş. Echo bir peridir ve Zeus'un karısı olan Hera tarafından cezalandırılmıştır. Bu ceza da söylenen her şeyi tekrar eder. İsimden de belli olacağı gibi son zamanlarda yankı yerine çok kullanılan bir kelime olan echo(eko) burdan gelmektedir. Her neyse Echo, Narcissus'a aşıktır. Bir gün gölün gölün yanında Narcissus'u görür ve şansını denemek ister fakat başarısız olur çünkü Narcissus'un dediklerini tekrarlar ve kendisini gösterdiğinde Narcissus döner kızgınca ve gider. Echo bu üzüntüyle depresyona girer ve bir mağaraya gider. Narcissus bu yaptığı şey yüzünden cezalandırılır ve bir gün gölde su içerken kendi yansımasını görür ve kendisine aşık olur ve der ki ''şimdi diğerlerinin benden ne çektiğini biliyorum'' ve kendisine bakmaya devam eder. Durum o kadar vahimdir ki; Ayrılamam buradan der. Ancak ölüm beni serbest bırakır der. Orada kendisine bakarken göle düşer ve Echo da oradadır ve Narcissus'un kendisine söylediği elveda kelimesini tekrarlar. Böylece ölür. Narcissus'un öldüğü yerde yeni bir çiçek oluşur ve o çiçek Narcissus/Nergis çiçeğidir.

Narcissus'un kendine aşık olmasından sonra ortaya Narsisizm akımı çıkar. Narsisizm ; kendine tapmak, insanın kendisine aşık olması olarak tanımlanır. Nergis çiçeğinin de hikayesi buradan gelmektedir.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

En Kültürlüler

İzleyiciler

Alt Kategoriler

Blog Arşiv

Asla Vazgeçmeyenler

- Güç ve güveni hep dışımda aradım. Ama bunlar, insanın içinden gelir ve hep oradadır.
(Sigmund Freud)

- Dünya üzerinde en güçlü silah, ateşlenmiş insan ruhudur.
(Marshall Foch)

- Onların peşinden gidebilecek cesaretiniz ve yeterli özgüveniniz varsa, bütün rüyalar gerçek olabilir.
(Walt Disney)
Blogger tarafından desteklenmektedir.

- Copyright © Kültür Yaşa -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -