- Anasayfaya Dön »
- afet , akut , arama , asya , busar , doğal afet , gard , Genel Bilgi , isüdak , kurtarma , sivil savunma , ttake »
- Ülkemizde ki Arama-Kurtarma Ekipleri
Posted by : Adsız
7 Ocak 2013 Pazartesi
Sivil Savunma |
Arama-kurtarma ekiplerinin ilk olarak görevleri, herhangi bir doğal veya insan kaynaklı afet esnasında acil yardıma ihtiyacı olan her canlının yerini tespit eder. Bunun için devlet birimleri ile işbirliğiyle çalışmaktadır. İlk 24 saat içinde afet bölgesine ulaşmaya çalışırlar. Daha sonrasında afetzedeyi ilk yardım uygulama ve daha kapsamlı yardım alabilecekleri güvenli bir yere nakleder. Bazı arama-kurtarma ekipleri, kurtarma sonrası bakım ve barınma olanaklarını sağlar. Ayrıca özel eğitimli hayvanlar ve basit araç gereçlerin bulunduğu özel donanımlı hava, kara ve deniz taşıtları da vardır.Yaşanan facianın türüne göre daha çabuk ve etkili hizmet verebilmek için çeşitli sınıflara ayrılıyor. Bunlar; dağ, deniz, deprem, sel ve çatışma bölgesi ekipleri olarak çeşitleniyor. Butün bu yardım bir gönüllü işidir. Kişisel çıkar düşünülmez. Maddi kazanç hedeflenmez. Burada en önemli konu kazazedenin kurtarılmasıdır.
Ülkemizde ki Ekipler Hangileridir ?
AKUT - ARAMA KURTARMA DERNEĞİ
Arama-kurtarmada ülkemizde aklımıza ilk gelen ekip; Akut. 1996 yılında Türkiye’nin gönüllü ilk sivil toplum örgütü olarak kurulmuş. Ali Nasuh Mahruki’nin bu derneğin kurulmasında önemli çabaları olmuştur. AKUT, adını ilk kez Uludağ’da yapılan bir arama-kurtarma operasyonunda almıştır. Yurtdışında da bir çok faaliyetlerde bulunmuş. 1999 Gölcük depremiyle tüm Türkiye bu ekibin adını duymuştur. Van depreminde de önemli arama-kurtarma ve yardım faaliyetleri göstermiş. 1000’in üzerinde insanın Gölcük depreminde yardım için çalışmasını organize etmiştir. 200’ün üzerinde insanı da göçük altından canlı çıkarmıştır. 14 günlük Azra bebeği enkaz altından kurtarmaları büyük yankı getirdi. Yaklaşık 200 üyesi ve bir o kadar da gönüllüsüyle hâlâ faaliyetlerini devam ettirmektedir.
İSÜDAK - İSTANBUL ÜNIVERSITESI DOĞAL AFETLER ARAMA VE KURTARMA EKIBI
Başka bir üniversitenin arama-kurtarma ekibi ise İSÜDAK. İstanbul Üniversitesi Doğal Afetler Arama ve Kurtarma Ekibi. 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde çalışmış akademisyen ve öğrenciler tarafından aynı yıl kurulmuş. Ayrıca bu grup, afet bölgelerine üniversitenin değişik bölümlerinden bilimsel incelemelerde bulunacak akademisyenlerle gitmektedir. 27 kişilik akademisyen ve personelden oluşan bir ekibi var ve her yıl üye sayısı artmaktadır.
TTAKE - TÜRK TELEKOM ARAMA VE KURTARMA EKİBİ
Arama-kurtarma ekibi olan şirketlerde var. Bunlardan Türk Telekom Arama ve Kurtarma Ekibi (TTAKE) en çok bilinenidir. 2010 yılında Ankara Türk Telekom Genel Müdürlüğü bünyesinde gönüllü şirket çalışanları tarafından kurulmuş bir yapılanmadır. 150 üyesinin 30’u eğitimli ve AFAD’a akredite olmuştur. Vefat eden 3 vatandaşımızı Van depreminde 5 gün kaldığı Sevgi Apartmanı’nın enkazından çıkarmış. Van depreminden 32 saat sonra 1 kişiyi de yine göçük altından kurtarmış. 5 gün boyunca ise Bayram Otel enkazının çalışmalarında bulunmuşlar. TTAKE’nin INSARAG (International Search and Rescue Advisory Group) üyesi olduğunu da ekleyelim. Başta 2002 Afyon, 2003 Bingöl ve 2003 Cezayir depremleri olmak üzere çeşitli doğal afetlerde hemen olay yerine gitmişler.
BUSAR - BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ ARAMA KURTARMA EKİBİ
Üniversitelerin de aramakurtarma ekiplerinden birtanesidir. BUSAR, bu anlamda en donanımlısıdır. Bahçeşehir Üniversitesi tarafından 2005 yılında kurulmuş. Arama-kurtarma ve afet sonrası yardımın önemi konusunda duyarlı bir grup öğrencinin katkılarıyla oluşturulmuştur. BUSAR da Van depreminde ve sonrasında önemli yardım faaliyetlerinde bulunmuş. 120 kayıtlı üyesinin tamamı gönüllü. 30 kişilik aktif arama-kurtarma ekibiyle de 2011 yılından itibaren resmî birim haline gelmiş. Sosyal sorumluluk projeleriyle de sadece afetlerde değil diğer zamanlarda da toplum yararına çalışmaktadır.
ASYA - KİMSE YOK MU ASYA ARAMA KURTARMA EKİBİ
Yardım dernekleri de arama kurtarma ekibi oluşturmaktan geri durmamış. Bunlardan biri de Kimse Yok Mu’nun kurduğu ASYA ekibi. İsmini ‘Arama-Kurtarma, Sağlık ve Yardım’ kelimelerinden alıyor. 1999 Gölcük depreminde sivil ekiplerin yok denecek kadar az olması onları harekete geçirmiş. 2005 yılında ekibi oluşturmaya başlamışlar, 2007 yılında ise profesyonel kadroya geçmişler. 400’e yakın mühendis, öğretmen, pilot, mali müşavir ve doktordan oluşan gönüllü bir ekibi var. İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep ve Erzurum’da merkezleri bulunuyor. Pakistan, Tacikistan, Haiti, Endonezya ve Japonya’daki afetlerde görev almışlar
Gençlik Afet Yardımve Rehabilitasyon Destek (GARD)
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın projesi olan GARD, arama kurtarma sonrası afetzedelere rehabilitasyon ve destek vermeyi hedefliyor. GARD, alanında Türkiye’de bir ilk
www.gonulluarama.org 'da 2014 yılında kurulan bir arama ekibidir.
YanıtlaSil