Posted by : Adsız 22 Ocak 2013 Salı

Bu Ay Oku
Ocak ayında okunması gereken kitaplar ve kısa tanıtımları.


Yeni yılda her ay okunması gereken kitap listesi vereceğim, en azından fikir sahibi olmanız açısından iyi olur diye düşündüm. Umarım listelerim yardımcı olur.










BEN BİR BİZANS BAHÇESİNDE BÜYÜDÜM


MELDA KAPTANA-E YAYINLARI

Heykeltraş İlhan Koman'ın eski eşi, resim galaristi Melda Kaptana; çevresinde hep aydınlar, sanatçılar, ünlü kişiler olmuş bir isim. Anılarını kaleme aldığı bu kitapta, çocukluğunu anlatırken; bize, erken Cumhuriyet döneminin atmosferini koklama fırsatı veriyor.Ardından, günümüze doğru keyifli bir yolculuk başlıyor





BİR ÖMÜR ARDINA BAKMADAN


CAN DÜNDAR-CAN

 Mehmet Ali Birand'ın hayatını kaleme alan Can Dündar,yalnızca iyi bir gazeteciyi iyi tanımamızı sağlamıyor, aynı zaman da da çok yakın tarihimizde gerçekleşen bazı akıl almazlıkları, akıl tutulmalarını, hafızamıza kazıyor. Elbette "Andıç" sürecinden söz ediyoruz. Bu sayfaları okurken, "devletin gücünü" elinde bulunduranların özgürlük ve demokrasiye inanmadıkları takdirde neler yapabileceklerini ürpererek okuyacaksınız.





BİTMEMİŞ ÖYKÜLER


J.R.R TOLKIEN - İTHAKİ

 Oğul Tolkıen tarafından, "yüzüklerin efendisi" ve "hobbit" gibi ölümsüz eserlere imza atmış baba Tolkıen'in ölümünde sonra hazırlanan kitapda; Orta Dünya'nın Birincü çağı ile Yüzük Savaşının sona erişi arasındaki zamana ait notlar ve öyküler yer alıyor. J.R.R Tolkıen'in tamamlama fırsatı bulamadığı bu metinler, oğul Tolkıen'in notları sayesinde daha anlaşılır bir hal alıyor.






NEŞET ERTAŞ KİTABI


Bayram Bilge Tokel - Kapı Yayınları

BayramBilge Tokel, bir büyük ustanın hayatını sunuyor okura… Anadolu’nun tam ortasında doğup büyüyen, bağlamasının tellerini sesine katık eden “ Bozkırın Tezenesi”ne ayna tutuyor. Böylece merhumNeşet Ertaş’ı vefatının ardından tekrar sevenleriyle buluşturuyor. Umulur ki bu eser, yaşarken görülmeyen, ölümlerinde yüceltilen, ardından unutulan nice sanatçıyı hatırlatır…




AĞLAMA TUNA


Halide Alptekin -  Yitik Hazine Yayınları

“ Hafıza-i beşer nisyan ile ma’lûldür…” denilmiş. Peki, acılar? Onlar unutulur mu? Ya da unutmak gerekir mi? Mesela Balkan faciası… Binlerce insanı asırlık vatanından eden bir sürükleniş… Bugüne kadar birçokları kalem oynattı, söz konusu dertli günlere dair… Halide Alptekin’in “Ağlama Tuna” başlıklı romanı ise yaranın 100’üncü sene-i devriyesine denk gelmiş…



BABIÂLİ VE HIDİV İSMAİL

Kitap Yayınevi

Kavalalı Mehmed Ali Paşa… Mısır’ı Osmanlı’dan koparan asi vali… Ötesinde Mısır idaresinde babadan oğula geçen geleneği başlatan kişi… Üstelik evlatları Hıdiv unvanıyla sürdürdü bu yöneticiliği… İsmail de bunlardan biriydi. Hayrettin Pınar imzalı “ Babıâli ve Hıdiv İsmail” başlıklı kitap, asi valinin torunu ile İstanbul arasındaki ilişkiyi irdeliyor…









Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

En Kültürlüler

İzleyiciler

Alt Kategoriler

Asla Vazgeçmeyenler

- Güç ve güveni hep dışımda aradım. Ama bunlar, insanın içinden gelir ve hep oradadır.
(Sigmund Freud)

- Dünya üzerinde en güçlü silah, ateşlenmiş insan ruhudur.
(Marshall Foch)

- Onların peşinden gidebilecek cesaretiniz ve yeterli özgüveniniz varsa, bütün rüyalar gerçek olabilir.
(Walt Disney)
Blogger tarafından desteklenmektedir.

- Copyright © Kültür Yaşa -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -