Posted by : Adsız 29 Kasım 2014 Cumartesi

Üniversite çağına gelmişseniz şu cümleyi kurmuşsunuzdur: "Yurt dışına da çıkarım. Hem gezerim hem de yabancı dilimi geliştiririm." Fakat, üniversitenin sonlarına doğru telaşına düşeceğiniz iş bulma sürecinde ve sonrasında ne böyle bir zamanınız ne de paranız olacak! Siz en iyisi henüz öğrenciyken, burs, konaklama, yeme-içme gibi zorunlu ihtiyaçlarınızı karşılayacak, hatta para kazandıracak programlara bir göz atın. Ayrıca vize almak için hiçbir zaman öğrenciliğinizdeki kadar kolay olmayacak. İşte öğrencilerin yurt dışına çıkma yöntemlerinden bazıları:


Gençlik değişimleri
Program, farklı ülkelerden gençlerin ilgi duydukları ortak bir konuda bir araya gelerek projeler yürütmesine dayanıyor. Program katılımcı gençlerden birinin ülkesinde gerçekleşiyor. 13-30 yaş arası herkesin başvurabileceği programda, grup liderleri için yaş sınırlandırması yok. Program uzunluğu ise 5-21 gün arasında değişiyor.

Avrupa gönüllü hizmeti
Bu programla, farklı kültürleri tanıyıp, ülkeleri gezerken, temel İngilizce eğitimi alıp, toplumsal sorunlardan birinde faydalı işler yapabilirsiniz. Ayrıca bu işte harçlık veriliyor ve konaklama,yemek masrafları da karşılanıyor. 2-12 ay arasında süren program, 18-30 yaş arasındaki herkese açık.

Gençlik çalışanları hareketliliği
Gençlik çalışmalarında ve kuruluşlarında aktif çalışan kişilerin eğitim alabilmesi, deneyimlerini arttırması için uygulanan bir program. 2 gün ile 2 ay arasında değişen bu eğitimlere katılmanın yaş sınırı yok.

Stratejik ortaklıklar
Program, faaliyetler bakımından diğer seçeneklere nazaran daha esnek. Stratejik ortaklığın bir çok yolu var. Aktif vatandaşlığı destekleyen projeler,yerel otoriteler arasında işbirliği sağlayan programlar, yenilikçi uygulamaların geliştirilmesine yönelik faaliyetler bunlardan bazıları. Çeşitli projelere, başka ülkelerden ortak bulunarak işleyen yöntem, 6 ay ile 2 yıl arasında sürebiliyor.

Yapılandırılmış diyalog
Gençlerin demokratik yaşama katılımlarını sağlamak için uygulanan programda, farklı ülkelerden gençler biraraya gelerek gençlik üzerine hazırlanacak politikalarda kullanılması için sonuçlar üretiyorlar. 13-30 yaş arasında herkesin başvurabileceği bu programda uzman, politikacı ve karar alıcılar için yaş sınırı yok. 3 ay ile 2 yıl arasındaki projeler desteklenebiliyor.

Erasmus 
Bilmeyen duymayan kalmamıştır belki ama yine de söylemekte fayda var. Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve anlaşma sağlanmış belirli ülkeler arasında gerçekleşen Erasmus Programı ile 1 ya da 2 yarı yılınızı istediğiniz bir ülkedeki üniversitede geçirebilirsiniz. Orada alacağınız dersleri asıl üniversitenizin kabulüne göre transkriptinize yazdırabilirsiniz de.

Work and Travel
Work and Travel ise yaz aylarında Amerika’da hem gezip hem de çalışmanızı sağlayan bir program. Haftada ortalama 40 saat çalışıp, saat başı 7-9 dolar kazanacağınız bu programda belki dondurma satacak belki de bulaşık yıkayacaksınız ama kazanacağınız tecrübeye siz bile inanamayacaksınız. Geri dönerken alacağınız birkaç elektronik eşya da cabası.

Mevlana Programı
Henüz çok yeni olan Mevlana Programı, Erasmus Programı gibi, öğrencilerin en az 1 en çok 2 yarı yılını yurt dışındaki bir üniversitede geçirmesini sağlıyor. Öğretim elemanlarının da yararlanabildiği bu programda, öğrencilere burs da veriliyor.

Grundtvig 
Yetişkin eğitimini ve yaşam boyu öğrenimi kapsayan bu programa 25 yaşın üstündeki herkes ve 25 yaşın altında henüz örgün öğretimini bitirememiş her genç katılabiliyor. AB’ye üye bir ülkenin vatandaşlarıyla ortak yürüteceğiniz proje ile 3 hafta ile 8 hafta arasında yurt dışında kalabilirsiniz.

Hangisi bana uygun?
“Bunlardan farklı bir şeyler istiyorum” diyorsanız Avrupa Birliği Bakanlığı’na bağlı “Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı” tarafından yürütülen Ulusal Ajans’ın sitesinde ““Hangi Program Bana Uygun” sekmesinden kendinize en uygun programı araştırabilirsiniz.

Adres: www.ua.gov.tr


Yurt içinde de var!
Eğer “Ben henüz yurt dışına çıkmaya hazır değilim” diyorsanız ülke sınırları içinde bir alıştırma turu atabilirsiniz. Farabi Programı çerçevesinde, üniversitenizle anlaşmalı üniversitelerin listesini inceleyip gezip görmek istediğiniz bir şehirde kısa süreli öğrencilik yaşayabilirsiniz. Üniversite tercihleri sırasında içinizde kalan bir şehir varsa en azından böyle bir yolla telafi edebilirsiniz.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

En Kültürlüler

İzleyiciler

Alt Kategoriler

Asla Vazgeçmeyenler

- Güç ve güveni hep dışımda aradım. Ama bunlar, insanın içinden gelir ve hep oradadır.
(Sigmund Freud)

- Dünya üzerinde en güçlü silah, ateşlenmiş insan ruhudur.
(Marshall Foch)

- Onların peşinden gidebilecek cesaretiniz ve yeterli özgüveniniz varsa, bütün rüyalar gerçek olabilir.
(Walt Disney)
Blogger tarafından desteklenmektedir.

- Copyright © Kültür Yaşa -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -