Posted by : Adsız 10 Ağustos 2013 Cumartesi

sunum yapmak
Beklediğiniz gün geldi. Sınıfta, arkadaşlarınızın ve hocanızın önünde, projenizi anlatacaksınız. Günlerce titizlenerek bir çalışma yaptınız ancak yetmiyor; bir de onu sunmanız gerekiyor. Eğer iyi bir sunum yapamazsanız ödeviniz için yaptığınız çalışmalar da boşa gidebilir. Kendinizi bir grup insanın önünde düşünmek heyecan veriyor olsa da merak etmeyin; iyi bir hazırlık süreci ve eksiksiz bir anlatımla hedeflediğiniz başarıya ulaşmak zor değil. Hazırladığımız etkili bir sunumun olmazsa olmazlarına dikkat ederek, istediğiniz sunumu gerçekleştirmek elinizde...



Hazırlık Aşaması ;

  • İyi bir hazırlık süreci, paylaştığınız bilginin doğru algılanması açısından önemlidir. Sunum yapacağınız konu hakkında araştırma yapın. Görsel ve yazılı bir taslak oluşturun. Dinleyici ya da izleyici grubuna göre bir sunum tarzı belirleyin. Sunumu destekleyen teknolojik donanımı eksiksiz hazır edin. Zamanlamayı iyi bir şekilde planlayın. İdeal süre olan 2530 dakikayı aşmamaya dikkat edin. Katılımcıların önüne çıkmadan önce prova yapın. Görünüşünüze ve kıyafetinize özen gösterin.


Sunum Zamanı ;

  • Sunuma başlamadan önce kendinizi tanıtın, sunum içeriği hakkında dinleyicileri bilgilendirin. Amacınızı ve hedefinizi açıkça ortaya koyun. Böylece katılımcılar ile aranızdaki iletişim kuvvetlenecektir. Samimi ve takip edilebilir bir beden dili kullanın. Gülümsemeyi ihmal etmeyin. İlgiyi canlı tutabilmek için güncel bilgiler ve örnekler kullanın. Katılımcılarla göz teması, sade ve akıcı bir anlatım, ses tonu, sunumun yapıldığı mekanın kullanışlı olması da başarılı bir sunumda gerekli olan özelliklerdir.


Son Adım, Toparlamak ;
  • Sunumun sonunda, akılda kalması bakımından, aktardığınız konunun ana hatlarını bir kez daha vurgulayın. Gelen soruları yanıtlayın. Karşılıklı etkileşimi desteklemek için siz de sorular yöneltin. Katılımcılardan geri bildirim almak bir sonraki sunumlarınıza da katkı sağlayacaktır. Artık iyi bir sunum için gerekli her şeye sahipsiniz. Tek yapmanız gereken kendinize güvenmek ve anlattığımız püf noktalarına dikkat etmek! 
Başarılar…

Uzmanlardan Öneriler ;
Sunum da eğer süre uzarsa her 20 dakikada bir ya kendinizden küçük bir örnek verin, ya da esprili bir şey söyleyin veya konuyla ilgili esprili bir görseli, örneğin bir karikatürü paylaşın. Açık renk kıyafetler sunum için idealdir, örneğin beyaz… Giysi ya da takılarınızı anlattıklarınızın önüne geçmesine izin vermeyin, yani dikkat çekici olmasın. Ellerinizi nereye koyacağınızı bilemiyorsanız elinize kalem ya da benzeri bir şey alın. Asla kağıttan okumayın. Mekanı iyi kullanın, kıpırdamadan sadece bir köşede durmayın, mümkünse önünüzde kürsü ya da masa benzeri bir engel olmasın.

Sunumunuz için mutlaka çok iyi görseller bulun. En fazla zamanı buna ayırın. Sunumda anlatacağınız şeyleri asla göstereceğiniz slayta yazmayın. Sahnede siz varsınız ve her şeyi sizden duymaya geldiler. Sunumunuzda anlatacaklarınızı sunum karesinin not bölümüne yazın. Hoşunuza giden konuşmacıları izleyin, bir daha, bir daha izleyin. Ayrıntılara odaklanın.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

En Kültürlüler

İzleyiciler

Alt Kategoriler

Blog Arşiv

Asla Vazgeçmeyenler

- Güç ve güveni hep dışımda aradım. Ama bunlar, insanın içinden gelir ve hep oradadır.
(Sigmund Freud)

- Dünya üzerinde en güçlü silah, ateşlenmiş insan ruhudur.
(Marshall Foch)

- Onların peşinden gidebilecek cesaretiniz ve yeterli özgüveniniz varsa, bütün rüyalar gerçek olabilir.
(Walt Disney)
Blogger tarafından desteklenmektedir.

- Copyright © Kültür Yaşa -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -