Posted by : Adsız 13 Ağustos 2013 Salı

1 Nisan
Herkes tarafından, dünyanın dört bir yanında şakalar yapılarak kutlanan gün 1 Nisan nereden gelir ? Türkiye'de ve Dünya'da yapılan bazı 1 Nisan şakaları...

1 Nisan’da neden şaka yapıyoruz? Bunun cevabı tarihte ;

1564’te Fransa Kralı IX. Charles, takvim başlangıcını 1 Nisan yerine 1 Ocak yapma kararı alır. Bu değişiklikten haberdar olmayanlara ‘nisan balığı’ yakıştırması yapılır ve onlarla alay etmek amacıyla yapılan şakalar zamanla gelenek halini alır. O günden sonra sembolü ‘nisan balığı’ olan ‘1 Nisan’, şaka günü olarak anılmaya, farklı kültürlerde farklı isimler hatta bayramlar adı altında kutlanmaya başlanır.

ÜLKEMIZDEN 1 NISAN ŞAKALARI 
  • TBMM Başkanlığı döneminde Bülent Arınç, Milli Egemenlik Yılı dolayısıyla balonla Ankara gezintisi yapacağını söyledi. Ardından haber için bekleyen gazetecilere balonla gezmek yerine Meclis çatısına balon bağlattığını bildirdi. 
  • Rize’nin yerel gazetesi Zümrüt Rize, Gürcistan-Türkiye milli maçını izlemek için Gürcistan’a giden Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve bazı Rizeli taraftarların Gürcü makamlarca tutuklandığın duyurdu. 
  • Denizli’nin Acıpayam İlçesi’nin tanıtımını yapan bir internet sitesi, hemşehrilerine ilçede 28 ton altın bulunduğunu ve bu altının tüm ilçe halkına dağıtılacağını duyurdu.

 DÜNYADAN 1 NISAN ŞAKALARI 
  • 1985’teAmerikan Sports Illustrated Dergisi, beyzbol topuna saatte 270 km hızla vuran Sidd Finch adlı hayali oyuncunun haberini yazdı. 1976’da İngiliz gökbilimci Patrick Moore, 1 Nisan 09.47’de Pluton’un Jüpiter’in arkasından geçeceğini ve bu durumun Dünya’nın çekim gücünü azaltacağını söyledi. Tam bu anda sıçrayanların havada uçma hissi yaşayabileceğini de belirten Moore’un bu açıklaması binlerce kişi tarafından uygulandı. 
  • 1977’de İngiliz The Guardian Gazetesi, Hint Okyanusu’ndaki hayali San Seriffe ada cumhuriyetinin 10. kuruluş yıldönümünü kutlamak için 7 sayfalık ek çıkardı. Ekte cumhuriyeti oluşturan ‘Yukarı Kasa’ ve ‘Aşağı Kasa’ adalarının kültür ve coğrafyası ayrıntılarıyla anlatıldı. 
  • 2000 yılında Google, artık düşünce okuyarak arama yapabileceğini duyurdu. ‘Sayfada çıkan döner cisme konsantre olduktan sonra kafanızı kıpırdatmadan tıklamanız yeterli fakat şapka ve gözlüğünüz varsa çıkarmanız gerekiyor’ diyerek... 
ŞAKALARDA DOZ AŞIMI 
  • 23 yaşındaki seyyar satıcı ve müzisyen Murat Alas, Kadıköy-Beşiktaş seferini yapan vapurdayken, “Üzerimde bomba var, pimi çeker patlatırım” diyerek yolculara 1 Nisan şakası yapmak istedi. Yaptığı şakanın bedeli 1 yıl 8 ay hapis cezası oldu.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

En Kültürlüler

İzleyiciler

Alt Kategoriler

Blog Arşiv

Asla Vazgeçmeyenler

- Güç ve güveni hep dışımda aradım. Ama bunlar, insanın içinden gelir ve hep oradadır.
(Sigmund Freud)

- Dünya üzerinde en güçlü silah, ateşlenmiş insan ruhudur.
(Marshall Foch)

- Onların peşinden gidebilecek cesaretiniz ve yeterli özgüveniniz varsa, bütün rüyalar gerçek olabilir.
(Walt Disney)
Blogger tarafından desteklenmektedir.

- Copyright © Kültür Yaşa -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -