Posted by : Adsız 10 Ağustos 2013 Cumartesi

Simyacı
Uzun zamandır okunacak listemde yer alan bir kitaptı Simyacı. Ramazanda kurulan mini kitap fuarında görünce bende alıp, kütüphaneme ekledim. Bir çok kez önerildi bana ve çoğu arkadaşımda okuyup bitirdiğini söyledi. Sıra bende diye düşünüp giriştim kitaba...


Coelho, Santiago adında bir gençten bahsetti bana. Bir yamçısı, başka biriyle değiştokuş edebileceği bir kitabı ve bir sürü olan çobandı ve delikanlı. Bunun üzerinden çeşitli dersler verdi ; 'Bir düşün varsa peşinden git, evrenin dili sana yardım eder,' dedi. Santiago, İspanya'dan Mısır'a kadar uzanan hikayesinde kendisine bahsedilen hazineyi aramaya gider ve bu yolculuk boyunca bir takım olaylar yaşar, dersler çıkartır. Bir Simyacı'yla tanışıp, kişisel menkıbesini yani hayallerinin peşinden gider, bunun için çeşitli zorlukları aşar. Bu okuduğum masalsı anlatımda basit ama bir o kadarda anlam içeren derin felsefeler yatıyor. Tüm bu olaylar bize aslında şunu anlatıyor ; Hayatta mutluluğu yakalayacağımız şeyler belki yanı başımızdadır. Bunu fark etmeli ve geçte olsa fark ettikten sonra tadını çıkartmalıyız.

Kitaptan çıkarttığım bazı alt çizili yazılar ;

Bir düşü gerçekleştirme olasılığı yaşamı ilginçleştiriyor...

İnsan her zaman aynı insanları görürse, bunları yaşamının bir parçası saymaya başlar. Bizi görmek istedikleri gibi değilsek hoşnut olmazlar, canları sıkılır. Çünkü herkes bizim nasıl yaşamamız gerektiğini elifi elifine bildiğini sanırlar.

Henüz sahip olmadığın bir şeyi vaat edeerek gidecek olursan, onu ele geçirme arzunu yitirirsin...

Kötülük ; insanın ağzından giren şey değildir. Kötülük oradan çıkandır.

Gözler ruhun gücünü gösterir.

Kitap bülten tanıtımı ;

Simyacı, dünyaca ünlü Brezilyalı yazar Paulo Coelho'nun üçüncü romanı. 1996 yılından bunu yana Türkiye'de çok okundu, çok sevildi, çok övüldü bu kitap. Bir büyük Doğu klasiği olan Mevlana'nın ünlü Mesnevi'sinde yer alan bir küçük öyküden yola çıkarak yazılan bu roman, yüreğinde çocukluğun çırpınışlarını taşıyan okurlar için bir "klasik" yapıt haline geldi.

Simyacı, İspanya'dan kalkıp Mısır Piramitlerinin eteklerinde hazinesini aramaya giden Endülüslü çoban Santiago'nun masalsı yaşamının öyküsü. Ama aynı zamanda bir "nasihatname" ; "Yazgınıza nasıl egemen olacaksın? Mutluluğu nasıl kuracaksın? gibi sorulara yanıt arayan bir yaşam ve ahlak klavuzu. Mistik bir peri masalına benzeyen bu romanın, dünyanın dört bir yanında bunca seilmesinin gizi, kuşkusuz bu klavuzluk niteliğinden kaynaklanıyor.

Simyacı'yı okumak, herkes daha uykudayken şafak vakti uyanıp, güneşin doğuşunu izlemeye benziyor.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

En Kültürlüler

İzleyiciler

Alt Kategoriler

Blog Arşiv

Asla Vazgeçmeyenler

- Güç ve güveni hep dışımda aradım. Ama bunlar, insanın içinden gelir ve hep oradadır.
(Sigmund Freud)

- Dünya üzerinde en güçlü silah, ateşlenmiş insan ruhudur.
(Marshall Foch)

- Onların peşinden gidebilecek cesaretiniz ve yeterli özgüveniniz varsa, bütün rüyalar gerçek olabilir.
(Walt Disney)
Blogger tarafından desteklenmektedir.

- Copyright © Kültür Yaşa -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -