Posted by : Adsız 20 Ekim 2013 Pazar

opera
Hiç gitmedim fakat gitmeyi düşündüğüm şeyler arasında bişey varsa o da operadır. Ama her zaman ki basit felsefem: Yapmadan araştır, olduğu için operayla ilgili yazılar vereceğim. İlki de Türk müziğinde opera ve operet...


Tanzimat'ın ilanından sonra İstanbul'daki sahnelerde operetler sahnelenmeye başlamıştı. Ne var ki bu oyunlar Avrupa'dan gelen kumpanyaların sergilediği yabancı oyunlardı. İlk yerli operet ise 1872'de sahnelenmiştir.Bu ilk yerli operet, İstanbul Katolik Ermeni cemaatinden Dikran Çuhaciyan'ın bestelediği ''Arif'in Hilesi''dir.Çuhaciyan bu opereti Gogol'ün Müfettiş isimli oyunundan uyarlamış, librettosunu* Hovsep Yazıciyan yazmıştı. Çuhacıyan, diğer besteleri gibi ''Arif'in Hilesi''nde icra edilen parçaları da Türk müziğinin klasik makamlarıyla bestelemişti ve operetin ilgi görmesinde bestelerin rolü büyüktü.'' Arif'in Hilesi'' ilk defa Gedikpaşa'daki Osmanlı Tiyatrosu'nda sergilendi ve halktan büyük rağbet gördü. Çuhacıyan, sonraki tarihlerde '' Köse Kahya'' ve ''Leblebici Horhor'' gibi başka ünlü opretleri de bestelemişti.Operet besteleyen ilk Türk ise, Bursa'daki Parsi Bey Tekkesi'nin son şeyhi olan Mehmed Baha Pars oldu. Pars'ın besteledeği bu operetin ismi ise ''Nesteren'' idi.

Bilinmeyen Kelimeler ;
  • Libretto; Libretto, opera, operet, oratoryo, bale, müzikal, mask gibi müziksel sahne eserlerinin yazılı metinlerine verilen addır. Müziğin sözü olarak tanımlanabilir. 

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

En Kültürlüler

İzleyiciler

Alt Kategoriler

Asla Vazgeçmeyenler

- Güç ve güveni hep dışımda aradım. Ama bunlar, insanın içinden gelir ve hep oradadır.
(Sigmund Freud)

- Dünya üzerinde en güçlü silah, ateşlenmiş insan ruhudur.
(Marshall Foch)

- Onların peşinden gidebilecek cesaretiniz ve yeterli özgüveniniz varsa, bütün rüyalar gerçek olabilir.
(Walt Disney)
Blogger tarafından desteklenmektedir.

- Copyright © Kültür Yaşa -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -