Posted by : Adsız 26 Aralık 2015 Cumartesi

Kitap Okuma Alışkanlığı
Çevrenizde sürekli okuduğu veya okuyacağı kitaplardan bahseden kişileri duyuyorsunuzdur. Bu muhabbet esnasında, bu kişiye karşı bir özenti içine giriyor insan ve kendi kendine hayıflanıyor. Çünkü kimimize okumak, kocaman bir işkence gibi geliyordur. Bunu aşmak için naçizane tavsiyelerimi yazmak istedim. 8 maddeyle kitap okuma alışkanlığını kazanma yolları, buyurun efendim.


1- Öncelikle hangi tür okuyacağımıza karar verelim. Bunun için, kendinize "Nelerden hoşlanıyorum?" diye bir soru verin. Bunun cevabı sizi yönlendirecektir. İlk önce kült haline gelmiş kitaplardan başlayabiliriz. Kült ama kısa. Çünkü bir anda kütük gibi bir kitap başlamadan bitmesine yol açabilir. Zamanla daha kalın kitaplara geçebilirsiniz, bir anda vites yükseltmemek lazım. Bu yüzden başlarda Rus edebiyatından uzak duralım. Zîra kalın ve sıkıcı olabiliyorlar.

İlk adım tavsiyelerim:
1- Stefan Zweig - Satranç
2- Lewis Carroll - Alice Harikalar Diyarında
3- Richard Bach - Martı Jonathan Livingston

2- Yanınızda olması çok önemli. Kitabı okula, işe giderken muhakkak yanınızda olsun. Yolda giderken 10 dakika bile olsa okumanız alışkanlık kazanmanızda epey faydalı olacaktır.

3- Sürekli plan yapmamızı söyleyen uzmanlar ve ailemiz vardır. Sıra onları dinlemeye geldi. Örnek bir plan aktarayım. Gün içinde okuyamıyoruz diyelim, her akşam, akşam yemeğinden sonra ilk bir kaç hafta 20 dakikalık bir süre kitap okuyun. Üçüncü haftadan sonra yarım saate çıkartın. Yine ilk başlarda geçerli olan bir şeyi söylemek istiyorum; bir süre yatmadan önce okuma yapmayın çünkü alışkanlık kazanmamış kişilerde psikolojik olarak yatağa girdiği gibi uyku bastırıyor ve okumaktan vazgeçiyor. Sonra bu akşam okuyamadınız mı ertesi akşamda o heves kaçıyor.

4- Kitap okumanın artılarını düşünmek sizi her zaman motive eder. Eliniz kitaba gitmiyorsa, kitabın size katacağı bilgileri, dünyanızı kurtaracak bilgileri size öğretecek yegane şey olduğunu düşünün.


Okuma köşesi

5- Eğer imkanınız varsa; kitap okuma yerinizi oluşturun. Okuma saatlerinizi burada gerçekleştirin. İnternet'ten örneklerine bakarak minik dokunuşlarla kendi okuma köşenizi oluşturabilirsiniz. Yaptıktan sonrada muhakkak sosyal medyada paylaşın; bunun sebebi hava atmak değil, gelen olumlu yorumların sizin kitap okuma motivasyonunuzu artı yönde etkilemesi olacaktır.

6- Eğer size uyarlarsa ailenizle veya kardeşinizle, arkadaşınızla, hiç kimseyi bulamıyorsanız da kütüphaneye giderek kitap okumaya çalışın ilk zamanlarda. Toplu ortamlarda yalnız olmadığınızı hissedeceksiniz. Canınız sıkıldığında kafanızı kaldırıp, diğerlerinin okuduğunu görmek sizi iyi hissettirebilir.

7- Bazen işler iyi gitmeyebilir. Okuduğunuz kitap sıkıcı çıkabilir. Zaten ilk başlarda kısa kitaplarla başlayacağımız için hemencecik bitecektir. Biraz sabretmekte fayda vardır. Bu sorunu ortadan kaldırmak içinde kitap bilgisine güvendiğiniz kişilerden, öğretmenlerinizden kitap ismi önermelerini rica edebilirsiniz. Ama benim tavsiyem; şehir kütüphanenizdeki memurlardır. Onların tek görevi, kütüphanedeki kitapların girdi çıktısını yapmak değil emin olun. Gidip, sevdiğiniz tarzı söylerseniz size tavsiye edeceği muhakkak kitaplar olacaktır. Bu hem ayrıca sosyal çevre bakımından da artı bir durumdur.

8- Kitap almaya durumunuz mu elverişli değil? Bunu hiç dert etmeyin. O kadar çok kitabınız var ki; arkadaşlarınız, okulunuzun kütüphanesi, şehir kütüphaneniz, ilinizdeki Gençlik Merkezi kütüphanesi sizin kitap ihtiyacınızı görecektir.

Okumamaya bahane yok.

Keyifli okumalar...

Bu videoyu izlemek sizin için epey yararlı olacaktır.



Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

En Kültürlüler

İzleyiciler

Alt Kategoriler

Asla Vazgeçmeyenler

- Güç ve güveni hep dışımda aradım. Ama bunlar, insanın içinden gelir ve hep oradadır.
(Sigmund Freud)

- Dünya üzerinde en güçlü silah, ateşlenmiş insan ruhudur.
(Marshall Foch)

- Onların peşinden gidebilecek cesaretiniz ve yeterli özgüveniniz varsa, bütün rüyalar gerçek olabilir.
(Walt Disney)
Blogger tarafından desteklenmektedir.

- Copyright © Kültür Yaşa -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -