Posted by : Adsız 30 Mart 2015 Pazartesi

Özümüz diyoruz hep, bilmek gerek, öğrenmek gerekir. İşte özümüzdeki enstrümanlar nelerdir biliyor muyuz?

Özümüzde olan, aslında bizi daha çok yansıtan şeylerden bahsedeceğim. Müzik başlı başına bir kültür zaten, bir de bizim kültürümüzü yansıtan enstrümanlar mevcut peki bunlar nelerdir?




Bendir:
bendir
Genellikle 10 ile 55 cm çapında daire şeklinde bir kasnağa deri gererek yapılır. Tasavvuf müziğinin yanında, son yıllarda Türk halk müziğinde de en çok kullanılan ritim aleti olmuştur. 1980'lerde ülkemizde yaygınlaşmıştır.








Kısa bir Bendir dinletisi;



Ney: 
ney
En eski nefesli enstrümanlardan biridir. İlk defa Sümerlilerin kullandığı sanılmaktadır. Günümüzde ney, Türk tasavvuf müziğinin bir simgesi haline geldi. Ney kullanan kişiler çalmak yerine ney üflemek ifadesini kullanılırlar. Bunun sebebi ise: Kur'an'a göre; Allah'ın insanı yaratırken ruhu üflemiş olmasıdır. Ney hakkında detaylı yazıma buradan ulaşabilirsiniz.


Ney dinletisi:



Klasik Kemençe: 
klasik kemençe
Bildiğimiz Karadeniz kemençesinden farklıdır. Üç teli mevcut, 50 cm'lik boyunda iki buçuk oktavlık ses kapasitesine sahiptir. En kalın sesi veren teli metaldendir. Kalan iki tel ise bağırsak zarından yapılır. Bu saz, tırnakların telin yanına dokunarak çalınır. Çalgı tek dizin üzerinde üst ucu göğüse yaslanarak çalınır. Yayları elle gerilir, herhangi bir mekanizma kullanılmaz.



Süper bir klasik kemençe ziyafeti..



Kanun:
kanun
Türk musikisinin tabir-i caizse piyanosudur. Dıştan bakıldığında tahta bir kutu olarak bakılır. Birbirine paralel olarak üçer üçer gerilen tellerden oluşur. Sağ tarafında ise teller eşlik denilen bir köprü üzerinden geçer, bu köprünün altında rezonans bulunur. Tellerin geriliminden dolayı üstüne düşen yük bir ton civarındadır. Bütün parmaklar kullanılarak çalınır.



Bir örnek:



Ud:
Ud
Başta ülkemizde olmak üzere, bütün Arap ülkeleri, İran ve Ermeniler tarafından çok kullanılır. Oturularak kucağa alınan udun gövdesi, üstten sağ kol ve sağdan alt bacak ile sıkıştırılarak tutulur. Sağ elde bulunan mızrapla çalınır. Sol el parmaklarıyla ise tellere basılır. Yapısında çok fazla değişiklik olmadan yaklaşık bin yıldır yapısını korur.



Bir Udi'den amatör eser:




Tambur:
Türk Musikisinde ses bakımından en geniş sazdır. M.Ö. 2000 yıllarında Mezopotamya'da rastlanıldığına göre bu sazın dört bin yıllık olduğu sanılır. Görünüşü bağlamaya benzer, uzun bir sapı vardır, yedi tellidir. Tanbur mızrabı "bağa" denilen kaplumbağa kabuğundan yapılır.






Tambur Dinletisi:


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

En Kültürlüler

İzleyiciler

Alt Kategoriler

Asla Vazgeçmeyenler

- Güç ve güveni hep dışımda aradım. Ama bunlar, insanın içinden gelir ve hep oradadır.
(Sigmund Freud)

- Dünya üzerinde en güçlü silah, ateşlenmiş insan ruhudur.
(Marshall Foch)

- Onların peşinden gidebilecek cesaretiniz ve yeterli özgüveniniz varsa, bütün rüyalar gerçek olabilir.
(Walt Disney)
Blogger tarafından desteklenmektedir.

- Copyright © Kültür Yaşa -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -