Posted by : Adsız 20 Haziran 2014 Cuma

Mavi, bir rengin tarihi
Kırkmerak yazı serisinden; Mavi, Bir Rengin Tarihi… Ortaya çıkışı, geçmişi, bugünü, yarını… Mavi’nin ilginç öyküsü.


Mavi renginin hakkında ne biliyorsanız hepsi yanlış, başta; o bir sıcak renk. O kadınlara başta yasakken şimdi vazgeçilmez bir renk. Erkeklere lanet getirdiğine inanılırken şimdi alımı bir göz rengi… Mavi hakkında herşey bu kitapta, yazardan bilgi dolu bir deneme yazısı…

Arka Kapaktan:
Antik Roma'da barbarların, yabancıların rengidir, Antikçağ'da renk bile sayılmaz, Antik Yunan'da hiçbir metinde adı geçmez, öyle ki bazı filologlar Yunanlıların maviyi göremediklerini bile düşünürler, Ortaçağ'da Katolikler adını bile anmazlar... Sonra birden her şey değişir. Mavinin Avrupa toplumlarındaki tarihi inanılmaz bir yön değiştirmeyle yazılmıştır: Başka deyişle, yerden göğe yükselir adeta.

Michel Pastoureau'nun bu şaşırtıcı çalışması, Antikçağ ve Ortaçağ toplumlarından Modern Çağ'a kadar, söz dağarcıkları, kumaşlar, giysiler, semboller, günlük yaşam, din ve sanat üzerinden mavi rengin toplumsal alandaki evrimini inceliyor. Eskiden Avrupa'da hor görülen bir renkken, bugün nasıl açık ara en sevilen renk mertebesine eriştiğini tüm sosyolojik ve psikolojik yönleriyle mercek altına alıyor. Pastoureau, renklerin de bir tarihi ve hayatı olduğunu, mavinin heyecan verici macerasıyla gözler önüne seriyor.

Notlarım:

İlginçtir ama: Mavi, Orta Çağ'da sıcak bir renktir.
-
Mavi, antikçağ hakları için pek önemli değildir; dahası romlalılar için nahoş ve değersizleştiricidir. Onlara göre mavi, barbarların rengidir. Oysa Avrupa'da mavi en çok tercih edilen renktir.
-
"Bir renk asla tek başına hareket edemez." Bir yada birçok renkle bir araya yada karşı karşıya gelerek anlamını bulur.
-
yunanlılar, maviyi barbar rengi olarak görmekle birlikte, onu neredeyse hiç kullanmazlar. Onlara göre, ışığın rengi hiç bir şekilde mavi değil, beyazla yada altın sarısıyla birleştirilmiş kırmızıdır.




Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

En Kültürlüler

İzleyiciler

Alt Kategoriler

Asla Vazgeçmeyenler

- Güç ve güveni hep dışımda aradım. Ama bunlar, insanın içinden gelir ve hep oradadır.
(Sigmund Freud)

- Dünya üzerinde en güçlü silah, ateşlenmiş insan ruhudur.
(Marshall Foch)

- Onların peşinden gidebilecek cesaretiniz ve yeterli özgüveniniz varsa, bütün rüyalar gerçek olabilir.
(Walt Disney)
Blogger tarafından desteklenmektedir.

- Copyright © Kültür Yaşa -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -