Posted by : Adsız 8 Şubat 2014 Cumartesi

kendini açma
İnsan sosyal bir varlık ve varlığını etkileşimini sürdürerek devam eder. İletişimde de kendini açma, kendi duygu ve düşüncelerini aktarmak oldukça önemli bir faktördür. Peki, bunu nasıl yapmalıyız?
Kendini açmayı tanımlamak gerekirse; kişinin, karşısındakine kendisi hakkında bilgi vermesidir. Bu iletişim sayesinde; uzun süreli ve sağlıklı iletişim kurulabilir, insanlar arasında yanlış anlaşılmalar ortadan kalkar ve önyargılar engellenir.

Kendini açma konusuna ilk önce olumsuz yönden bakalım daha sonra ise yararlarına bakalım. Böylece yaptığımız hataların daha iyi bir şekilde farkına varırız.

Kendini açma konusunda birçok engel vardır ki bunlar bizi rahat bırakmaz ve çevreye karşı kendimizi kapatır ve asosyal oluruz. Zamanla daha az konuşmaya başlar, hiç evden veya odadan çıkmamaya kadar gidilir.

Nedir bu engeller?

Önyargı, çevreniz tarafından hoş karşılanmama;

  • Yaptığınız şeyin yadırganacağını düşünüyorsunuz ve doğru bir adım dahi atacak olsanız bile susuyorsunuz. Bu, sizi içi kapanık yapan en büyük etkendir. Bir konuda fikriniz varsa mutlaka dile getirin unutmayın ki doğru, yanlış yapılarak öğrenilir. 
Başarıyı hedef alın; mükemmel olmayı değil. Yanlış yapma hakkınızdan vazgeçmeyin; vazgeçerseniz yeni şeyler öğrenme ve gelişme olanağınızı kaybedersiniz. Unutmayın; mükemmeliyetçiliğin arkasında korku yatar. İnsan olduğunuzu hatırlayarak korkularınızı göğüsleyin. Daha mutlu ve daha etkili bir insan olursunuz. - David M. Burns


Reddedilme korkunuz...

  • Ya en iyi fikre sahipseniz? Bunu söylemeden bilemeyiz. Açık olun.
Cezalandırılma korkusu;
  • Çevredekilerin size yüz çevireceğini, dikkate almayacağını veya görüşmeyeceğini düşünüyor olabilirsiniz. Bunun için en etkin yöntem; daha dikkatli cümleler kurmak, kırmamak. Yerinde ve tatlı dille konuşmak en iyi çözümdür. 
Arkanızdan konuşulması;
  • Bu zamanda arkasından iyi yada kötü olsun konuşulmayan yoktur. Herkesin her şeye bir yorumu mutlaka vardır. Bunun için çokta dikkate almayın, hiçte umursamamazlık yapmayın.
Tanrı'nın bile insanlar hakkındaki hükmünü ömürleri sona erdikten sonra verdiğine inanırken... Biz kim oluyoruz da insanları birkaç kez görmek, iki-üç yazı okumak, birkaç dedikodu dinlemekle yargılama hakkına sahip olabiliyoruz! - Dale Carnegie


Yararlar;

Kişi kendini daha iyi tanır;

  • Karşı tarafa düşüncelerimiz, duyguları ve gereksinimlerimiz kapalı bir şekilde gider. İnsanlara kendimizi daha açık şekilde anlatmak, ayrıntılama gerekir. Bu kişiye kendi düşüncelerine hakim olma ve kendini daha iyi ifade etme özelliği katar.


Yakın ilişkiler kurulur;

  • Herkes kendi benliğini açıkça ortaya koyarsa; sağlam dostluklar ve ilişkiler kurulabilir. 


Suçluluk duygusu azalır;

  • Kendini açıkça anlatmak, çok sırlarla dolaşmak için insanlar fazla enerji harcarlar. Herkese, her şeye eşit şekilde davranmak sizde ve karşınızdakinin davranışları hakkında değişim oluşur. 



{ 2 yorum... read them below or Comment }

  1. Ender bilgi bulunan bir sosyal beceri konusu. Sosyal beceri eğitimi dersi kapsamında araştırma yapıyorduk. Paylasim, bilgilendirme için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu bize! :) Öğrenim hayatınızda başarılar dilerim.

      Sil

En Kültürlüler

İzleyiciler

Alt Kategoriler

Asla Vazgeçmeyenler

- Güç ve güveni hep dışımda aradım. Ama bunlar, insanın içinden gelir ve hep oradadır.
(Sigmund Freud)

- Dünya üzerinde en güçlü silah, ateşlenmiş insan ruhudur.
(Marshall Foch)

- Onların peşinden gidebilecek cesaretiniz ve yeterli özgüveniniz varsa, bütün rüyalar gerçek olabilir.
(Walt Disney)
Blogger tarafından desteklenmektedir.

- Copyright © Kültür Yaşa -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -